Ekleyen : busra
Tarih : 2008.10.02 00:00:00
Çocukla hayat

Kızım Ve Oğlumun Halleri



Siteyi açtığımdan beri bir hastalık dönemi hariç bu kadar uzun süre yeni yazı ekleyemediğim olmamıştı sanırım. Neredeyse 3 hafta olacak. Havaların soğumasıyla çocukların burun akıntıları, öksürükleri, aman hasta olmasınlar telaşı, sonra bayram telaşı, sonra bayram tatili telaşı, tatile git-gel düzen bozuldu düzen kuralım durumu, evdeki misafirler, kış hazırlıkları falan derken 3 hafta geçiverdi.

Mazeretim çok var ama size bitmeyen işlerin ve nasıl yorulduğumun ayrıntılarını tabiki anlatmak istemiyorum. Bugün yani 3 Ekim 2008'de tam 1 yaşında olan kızımın neşeli ruh halinden bahs etmek istiyorum.

Kızım:

- 1 ay önce yürüdü, ağabeyinden görüyor top oynamaya özeniyor, evin bir ucundan diğer ucuna ayağıyla topu götürüyor. Yani resmen futbol oynuyor..
- Ağabeyi çişim var dediğinde bizden önce tuvalete koşuyor. Bunu 9 aylık olduğundan beri yapıyor zaten de, bugünlerde de tuvaletten çıkınca ağabeyine önce kilotunu sonra pantolonunu veriyor, bak bunları giyeceksin şimdi der gibi.
- Al ver diye bir oyunumuz var. Ona al diyorum herhangibir şeyi veriyorum alıyor, Zührenur aldıııııı diyorum, ver diyorum veriyor, Zührenur verdiiiiii diyorum. Bu al-ver oyununu çok seviyor. Ağabeyinin ver dediği her şeyi veriyor, oyun zannedip. Gün içinde rastladığı yetişkinlere eline geçerse veriyor, al demeye çalışıyor verirken, "a a" diyor.
- Yakınında bir yetişkin insan varsa bu nasıl olsa beni tutar deyip birdenbire bayılan insanlar gibi kendini o insana doğru (kucağına, ayağına, koluna, beline vs) yere atıyor. Bir yandan gülüyor, napıyor bu çocuk diye panik olan yetişkinin üzerine kollarını ayaklarını açıp yayılıyor. Senin kucağın çok rahatmış der gibi.
- Bulaşık makinası ve buzdolabı en sevdigi iki ev eşyası. Makinadakiler yıkanınca açıyorum, Zührenur çıkarıyor ben elinden alıyorum yerleştiriyorum. Çok hızlı olmam gerekiyor, bardak ve tabakları yere atmasına fırsat bulmasın diye.
- Ortalıkta bulduğu çamaşırları çamaşır makinasının içine koyuyor, özellikle de kendi kıyafetlerini.
- 3 aydır kullandığı yemek yerken istemediğini gösterme ifadesi olan kafasını iki yana sallamayı hayır olarak kullanıyor.
- Ağabeyi aşağıya oynamaya inince o da gitmek istiyor ve arkasından ağlıyor.. Seneye kızım diyorum..
- Alt alma vakitlerimiz yılan hikayesi denilecek kadar tekrarlarla geçiyor. Bu tekrarlar benim kızımın altına bezi yerleştime çabalarıma ait tekrarlar tabi. Bezi yerleştirebilmişsem de, bağlama çabalarıma ait tekrarlarrr... Altını başarıyla bağlayınca savaştan çıkmış gibi hissediyorum kendimi.
- Üstte 4, altta 2 dişi var. Sadece gülünce ortaya çıkan bir dişleklik olacak sanırım babasında olduğu gibi. Bugs bunny gibi gülüyorsun diye kızıma da takılacağım günlerin hayalini kuruyorum.
- Neşeli bir müzik çıkınca hemen kollarını açıyor ve bacaklar yaylanmaya başlıyor. Oyun havası moduna giriliyor.
- Ağabeyinin zarar verici darbelerine karşı kendisini korumayı öğrenmiş biz farkında olmadan. Ağabeyi yaklaşırken bulduğu en yakın duvara sığınıyor hemen..
- Altını alırken ıslak mendilin üzerindeki bebek resmini gösterip "beeeeebeeeek" diye tekrar ederdim. Kızımın söylediği ilk kelime de bebek oldu tabiki. Ve aynı benim tonlamamla.
- Ve tavırlarından etrafında konuşulanların yarısından fazlasını anladığı da anlaşılıyor.

Kızımın halleri böyle, pekiyi 40. ayını bitiren oğlum ne durumda:

- Bebeğin yaptığı her şeyi tekrar ediyor, hangi birini yazsam bilmiyorum, ilk aklıma gelenler;

. Yukarıda sağdaki resimde bir gün dışarı çıkarken bebeğin salyaları akmasın diye taktığım önlüğün oğlumun yoğun ısrarından sonra kendisine takılmış halini görüyorsunuz. Zavallı oğlumun elini ağzına sokuşundan o sırada nasıl sıkıntılı bir ruh haline sahip olduğu da anlaşılıyor. Kıskançlık... bebeğe ait istediği şeyleri elimden yapılabilecek verilebilecek bir şeyse yapıyorum.
. Bebeğin her yediğini yiyor, bebek taze fasulye yedi diye oğlum bile taze fasulye yedi.
. Bebeğe tay tay yaptığımız sıralarda o da tay tay yapıp, açtığımız kollarımıza doğru yürürken bebek gibi yürümeyip bacaklarının üstüne düşerdi.
. Bebek düştüğünde bile o da bebek gibi düşüyor, aynı yerini acıtıyor.
. Bebek iki minderin arasına sıkışmış çıkamıyordu, baktım oğlum da aynısını yapıyor ve aynı bebeğin çıkardığı sesi çıkartıyor.
. Bebeğin yeni olan kıyafet ve ayakkabılarını giymek istiyor. Ayakkabıların olmadığını görmesi için veriyorum, giyemediğini görünce mecburen bırakıyor.

- Oğlum sayılara çok ilgi duydu ve hepsinin yazılışını, saymayı öğrendi. 4 rakamını A harfine benzettiği için A'ya 4 diyordu. Yanlış öğrenmesin diye A'yı öğrettim. Arkasından B ve C de geldi. Öğretsem harfleri de öğrenecek ama 5 ay önce yeni konuşmaya başlayan çocuğa öğretmek istemiyorum açıkçası.
- Oğluma onu çok sevdiğimi anlatmak için oynadığımız bir oyun var, beni seviyor musun diyorum sevmiyooooom diyor gülerek ve bana nazlanır gibi bir tavırlar. Ben de ağlamaya başlıyorum yalancıktan aaa oğlum beni sevmiyormuş ama ben onu çok seviyoruuumm, mmmm çok üzüldüm şimdi oğlum beni sevmiyormuş diyorum. O da seviyooooooom diyerek kucağıma atlıyor, sonra da kedinin yavrusuyla koklaştığı gibi koklaşıyoruz.

Kızımın ve oğlumun hallerini anlatmak sayfalara sığmaz tabiki... Onların hallerini yazarak hem yorgun bedenimi biraz canlandırmış oldum, hem de gelecekte kendilerinin okuyabilecekleri hallerini hoş birer anı olarak kayd etmek istedim.

Bu yazı 783 kez gösterilmiştir.
Yorum yazmak için GİRİŞ »
busra 2009.04.17 tarihinde dedi ki :
benim 9 aylık bir oglum var daha tam olarak yürüyemiyor beş altı adım atıp duruyor bazen düşüyor bu aralar çok korkuyor yürümeye kızınıza çok güldüm ben de oynayacağım oglumla bu al oyunu hoşuma gitti bide şu bulaşık makinesi aynı durumu yaşıyorum yapma diyorum anlamıyor hele o çekmecelerin hali
deniz
busra 2008.10.06 tarihinde dedi ki :
yine keyifle okudum çocuklarınızla anılarınızı...çok tatlılar maşallah...bu arada 11 aylık olan kızım dün ilk dişini çıkardı.bakalım ne kadar sancılı bi dönem bizi bekliyor.
munise
busra 2008.10.04 tarihinde dedi ki :
Sitenizi yeni keşfettim ama büyük bir merakla takip diyorum.Ben de 4 aylık hamile bir anne adayıyım.Özellikle çocuklarınızla olan diyalog ve olayları okumaya bayılıyorum.Ayrıca harika bilgiler var.Yalnız lütfen bu kadar ara vermeyin, merakla yeni yazılarınız bekliyorum.Size çocuklarınız ve sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve huzurlu bir hayat dilerim :)

BÜŞRA'DAN CEVAP: dileğiniz için teşekkürler..
filizckc
busra 2008.10.04 tarihinde dedi ki :
Merhaba Büşra Hanım
Sizi çoktandır takip ediyorum ama ilk defa yorum yazıyorum.Oğlunuzun hallerini sanırım yakında bende kızımda yaşayacağım.Kızım 38 aylık ve ben 5 aylık hamileyim.Kızıma kardeşi olacagından bahsediyorum ve o şimdiden bebek gibi konuşuyor ara ara.Nasıl tepki versem bilmiyorum.Tecrübelerinizle bana yardımcı olurmusunuz.

BÜŞRA'DAN CEVAP: bir kardeşinin olacağını anlaması da güzel, benim oğlum ben hamileyken çok küçük olduğu için bunu tam anlayamamıştı.

Şu an için yapabileceğiniz en güzel şey ilk çocuğunuzun bebekliği ile ilgil ibir defter ve bir albüm hazırlamak sanırım. hatta ikisini birlikte, yani hangi aylarda neler yaptığına dair şeyleri yer yer fotoğraflayarak yazabilirsiniz çocuğunuzla birlikte. bebeğiniz doğduğunda kardeşinin bebekliğini kıskanan çocuğunuza onun bebekliğini göstererek yatıştırabilirsiniz. bu albümü hazırlama işini doğumdan sonraya bırakmayın, muhtemelen vaktiniz olmaz.

çocuğumu bebeğin doğumuna nasıl hazırlamalıyım sorusunun çok net bir cevabı yoktur, ne kadar hazırlansanız da ne yaşayacağınızı bilemezsiniz. hatta bazen çok hazırlanmanız daha çok hayal kırıklığına uğramanıza sebep olabilir. yapabileceğiniz en iyi şey bebek doğana kadar büyük çocuğunuzla olabildiğince fazla vakit geçirmektir. alışır bebek doğunca da ister diye korkmayın. çocuğunuza ne kadar olumlu duygular ve mutluluk yaşatırsanız işiniz o kadar kolaylaşır. kolay gelsin..
feyza
Son Yazılar :
Önemli Konular :
web tasarım deSen
Her hakkı saklıdır © 2010
Kaynak gösterilerek ve aktif (tıklanabilir) link ile alıntı yapılabilir.
Bu site annelik ve çocuk eğitimi hakkında genel bilgiler içerir. Siteden yararlanmak profosyonel yardım yerine geçmez. Kendiniz ya da çocuğunuzla ilgili psikolojik ya da fiziksel sağlık problemleriniz varsa, bir uzmandan profesyonel destek alınız.

Bebeklerde Ek Gıdalara Geçiş Ve Ayrıntılar

Çocuklarla Gidilebilecek 14 Mekan